"Vakti Geldi" : Siz Tiyatro Yapmayın

Bu akşam Reşat Nuri Sahnesi'nde Vakti Geldi adlı oyunu izledik arkadaşlarla.
Oyunu öyle aman aman beğenmedim. Oysa öyle ince ince işlenmeye müsait bir konusu ve hikâyesi vardı ki... İnsan böyle bir potansiyelin harcamasına üzülüyor ister istemez. Öylesi bir hikâye için fena halde yetersiz diyaloglar vs falan filan... Bunlara derinlemesine girmek isterdim aslında. Ama oyunda beni daha çok hayal kırıklığına uğratan bir şey var.
Her biri farklı alanlarda toplum tarafından muteber kabul edilecek mevkilere gelmiş ve daha da yükselmenin eşiğinde üç adamın bir gece, bir tren garında seneler evvel bir kadına tecavüz etmeleri gerçeğiyle yüzleşmeleri diyebiliriz kısaca oyunun konusu için. (yüzleşme biraz iyimser kaldı yalnız, bunu bilin.)
Şimdi siz böyle bir oyunda, gündem de ortadayken, yaşananlara bir tepki göstermiyorsanız eğer -ki konu, hikâye, oyunun akışını zerre bozmayacak ve dahi güçlendirecek sürüyle doğaçlama imkanı sunuyordu- siz tiyatro yapmayın bence. Bunu yapacak cesaretiniz bile yoksa sanatçı/tiyatrocu filan demeyin kendinize. Bu, iki tarafın olduğu, yoruma açık bir mevzu değil zira... Tarafsız, yorumsuz kalınabilecek bir noktada ise hiç değiliz. Hele de ele aldığınız konu düşünüldüğünde... Üzdünüz...

Yorumlar