Bir Kitap İki Hazan: A. Vahap Akbaş

Merhum A. Vahap Akbaş, son günlerinde ‘Bir Hazan Devri Şairi Mehmet Akif Ersoy’ kitabını yazmış ancak ömrü, eserinin yayınlanışını görmeye vefa etmemişti. Kitap Beyan Yayınları’ndan çıktı.



Geçen yıl 15 Kasım’da vefat etmeden önce hummalı bir çalışma içindeydi şair-yazar A. Vahap Akbaş. Çok sevdiği, örnek insane olarak gördüğü milli şairimizin hayat hikayesinin ayrıntılarına odaklanan bir kitap yazmaya karar vermişti. O’na göre, aydınların fikri çelişkiler yaşadığı, toplum değerlerinden koptuğu bir zamanda Mehmet Akif Ersoy, yalnızca eserleri ile değil, yaşam tarzı ile de bize sürekli bir şeyler öğretiyordu.
Akbaş, Milli Mücadele ve siyasetin içindeki Akif’in yanısıra sporcu ve musikişinas kişiliğiyle de ele aldığı şairin yaşamını ve mücadelesini detaylarıyla anlattığı ‘Bir Hazan Devri Şairi’ kitabını bitirmiş, ancak yayımlandığını göremeden vefat etmişti. Söz konusu kitap, Akbaş’ın kızı Elif Nihan Akbaş’ın son okumasının ardından Beyan Yayınları tarafından okurun istifadesine sunuldu.
Elif Nihan Akbaş, emekliliğinde babasının edebi çalışmalara ağırlık verdiğini ve bilincinin açık olduğu son anlara kadar sürekli kitap çalışmalarını düşündüğünü söylüyor. Safahat’in Osmanlıcadan günümüz Türkçesine çevirisini yapan Vahap Akbaş, ardından Mehmed Akif Ersoy üzerine çalışmalarını derinleştirdi, düzyazılarını hazırladı ve nüktelerini derledi. Gerisini Nihan Akbaş’tan dinleyelim: Babam hastalığı teşhis edildiğinde sırada Mehmed Akif’i tüm yönleriyle inceleyen Bir Hazan Devri Şairi üzerine çalışıyordu. Klasik bir biyografi değil, Akif’i ‘insan, sanatkâr, fikir ve ideal adamı’ taraflarıyla, bütünlük içinde tanıma ve tanıtmaya vesile olacak bir çalışma hazırlamak amacındaydı. Kitabı tamamlamak üzereyken ortaya çıkan hastalık ve zorlu tedavi süreci, ne yazık ki çalışmalarının aksamasına neden oldu.
Hastalığı boyunca kitabı tamamlayamama düşüncesinin onu nasıl üzdüğüne şahit oldum. Son bir bölüm kalmıştı yazmak istediği. Kitabın “Bir Dava Adamının Aile Reisi ve Baba Olarak Portresi” bölümünü, kendini iyi hissettiği günlerde birlikte tamamladık. Kitabı nihayetlendirip yayınevine gönderdiğimizde çok rahatlamıştı.
Gülen yüzünden ayrı ilk kitap
Yayına hazırlanma süreci olabildiğince hızlı yürütülse de ne yazık ki babam kitabın basıldığını göremedi. Büyürken, babamın yeni kitapları için duyduğu heyecanı görmek, benim de çevirmen yahut editör olarak emek verdiğim her kitabın çıkışında duyduğum heyecanın tohumu oldu. Bir kitap basıldığında buruk bir hüzne kapılacağımı düşünmezdim hiç. Bir Hazan Devri Şairi, çıkışını babamın gülen yüzünden ayrı gördüğüm ilk kitabı oldu.

Kaynak: http://haber.star.com.tr/sanat/bir-kitap-iki-hazan/haber-1004029

Yorumlar