Bir Tuhaf Yeni Yıl Yazısı Denemesi

Ben pek yılbaşı, yeni yıl, yeni başlangıçlar  insanı değilimdir. Yeni bir yıl geldiği için beklentilere girmek, yeni yılda yapacaklarımı planlamak, olaylar olaylar... Yazması bile çok sıkıcı benim için. Mümkünse buraları hızlı geçelim mi?

Her sene bu dönemler orada burada insanların yeni gelen yıldan istedikleri şeyleri sıralayışını izler dururum. Nedense benim yeni yıldan bir şeyler isteme alışkanlığım olmadı hiç. İsteklerimi genellikle başka mercilere iletiyorsam demek... Ama az önce kahvemi karıştırırken düşündüm de, ben bu yıl, insanların 2012'ye bir şeyler getirmesini istiyorum mesela. Bir kere de biz ondan istediklerimizi verelim ona yani, ne var?

Bir zamanlar çok oynadığım bir oyun vardı. Bir makine kuruyorsun, sonra içine süt, buğday, yumurta atıyorsun, ekmek çıkıyor mesela. Ya da domatesleri bırakıyorsun diğer makinenin önüne, biraz sonra ketçap oluyor. Yeni yılı öyle bir makine gibi düşünsek mesela. Azıcık da sabırlı olsak... Mesela biraz vicdanımızı, merhametimizi koysak içine. 2012'de mesela yalnız sevdiklerimiz için üzülüp sevmediklerimizin başına gelen felaketlerde "oh olsun" demesek. Asıl sevmediklerimize merhamet göstersek, erdemli olanı yapsak yani. Sevdiklerimizi, "bizden" gördüklerimizi anlamak kolaydır, sevmediklerimizi, "öteki" dediklerimizi anlamaya gayret etsek. Sevmediklerimize üzülenlere türlü hakaretler etmesek mesela. Ne bileyim, birini, bir şeyi, bir kurumu, bir örgütü, bir devleti, bir halkı, bir ülkeyi sevmeyi onun her hatasını meşru görmek olarak algılamasak. Hatalara rağmen de sevebiliriz. Kim karışabilir ki? Farkında olsak sadece ve güzelleştirmek istesek sevdiklerimizi.

Her giden yıl için "bizi üzdü," diyoruz ya, bu yıl gerçekten üzülebilsek keşke. Samimiyetle üzülebilsek. Sadece üzülsek... Hani içimizde sızısını hissetsek o acının. O kalp görünümlü taşlar var ya içimizde taşıdığımız, o üzüntüden sızlayıp çatlasa. Büyük felaketler yaşamamız gerekmiyor bunun için, sadece öfkemizden ve bencilliğimizden biraz arınırsak, mevcut durum zaten o üzüntüyü sağlayacak.

İşte biz biraz merhamet, biraz anlayış, azıcık şefkat, biraz sessizlik, biraz sevgi, biraz saygı versek bu yıla... Herkes için ama. İnsan sevdiklerine her şeyi verir, mesela sevmediklerine vermekte. Hani herkes, her gelen yıldan, "barış, huzur, kardeşlik," istiyor ya, malumu ilan etmek gibi olmasın ama 2012 de getirmeyecek istenenleri. Ama 2012'yi uğurlarken ister rüşvet deyin ister başka bir şey, cebine azıcık bir şeyler tıkıştırırsak biz istemeden getirir sonraki yıllar "barışı, huzuru, kardeşliği".


Yorumlar