"Sen onlar gibi değilsin..."

Firar diye bir dizi başladı ya hani... Her tarafta bangır bangır reklamlarını yaptılar. Her fırsatta çok farklı bir hikâyesi, çok farklı bir bakışı olduğunu söylediler. Televizyonda denk geldiğim fragmanı da, internette okuduğum genel hikâyesi de beni o farka ikna edememişti. Yine de günde illa ki birkaç kez kumandanın tuşlarına dokunan bir insan olarak, kusturana kadar verilen dizi tekrarlarının da yardımıyla birkaç sahnesine denk gelmemem imkansızdı.

Denk geldiğim farklı farklı sahnelerin on dakikalık toplamında bir doğu dizisinde kullanılan klişelerin neredeyse tamamıyla karşılaşmış olmak hayal kırıklığı yaratmadı. Bekliyordum. Ama bekliyor olmak öfkelenmeme engel değil. Belki daha geniş bir zamanda tek tek ele alınabilecek çok fazla detay ve sakatlık var. 

Ama az önce yine atıştırmalık bir şeyler yerken izlediğim bir sahnede benzer dizilerin klasiği olarak batıdan gelen ve gördüklerine illa ki isyan edecek olan genç kızın başroldeki abiye söylediği o klişe cümle kadar beni öfkelendiren az şey var:  "Sen onlar gibi değilsin!" Masum gibi görünebilir ama o kadar rezil, o kadar iğrenç bir mantık var ki bu cümlede aslında bu ülkedeki neredeyse tüm doğu hikayelerinin mantığını özetliyor.

"Onlar" kim? "Onlar" nasıl ki o karakter farklı? Evet kesinlikle yeşil kuyrukları, sivri kulakları, kötülükle parlayan gözleri var değil mi "onlar"ın? Allah aşkına bir yürüyün gidin... Siz de "onlar" gibisiniz. Farklı olun öyle gelin.

Yorumlar